Kestovaippa

Kestovaippa on ympäristöystävällinen! Yksi vauva voi käyttää melkein viidestä kuuteen tuhatta kertakäyttövaippaa. Täysin lyhyellä vauvalla vaippoja kuluu enemmän ja vastaavasti taaperolla vähemmän. Mikäli villavaippahousut ovat kostuneet pissasta, heidän puhdistukseen riittää tuuletus. Käyttötiheydestä riippuen villaiset vaippahousut kandee käsitellä lanoliinilla noin mikä kolmannen pesun jälkeen, tai 3-6 viikon välein. Minun pikaohjeeni ovattäällä. Villassa oleva lanoliini neutralisoi pissassa olevan ammoniakin, ja siitä johtuen pissan haju katoaa. Lisäosia ei tarvita, ellei tahdo käyttää hoitoliinaa, jota useimmissa laitteissa ei ole. He vaativat oman pyykkirutiininsa, mutta sikäli kuin kaikki rutiinit, tähänkin tottuu kevyesti.

Jos kaveripiirissä on kestoilija, pyydä napakka perehdytys vaippahuoltoon (säilytys, pesu, kuivaus, tahrat). Kestoilijoiden joukossa suosituimpia on nimenomaan itsekin koottavat vaipat, silloin olemassa onkin lisäksi kestovaippatyyppi, all-in-one, mikä on kestovaipoista jokaisesta eniten kertakäyttövaipan oloinen. Vaippa on lapsen alusvaate. Kakkavaipat saattaa huuhdella ensin ja jättää sitten korin reunalle kuivumaan. Villahousut (hahtuvahousut, hahtuvat, villikset): hahtuvatai merinovillalangasta neulotut vaippahousut. Älä käytä huuhteluainetta, ainoastaan lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa vai teepuuöljyä. Malliltaan alushousutyyppinen villahousu tai kertakäyttövaipan muotoinen tarratai painonappikiinnitteinen kuorivaippa. Jälkimmäinen tarvitsee myös kuorivaipan.

Liota noin ruokalusikallinen villanhoitoainetta lämpimään veteen. Kuorivaippa (vaippakuori, vaippahousu, kosteussulku): kosteutta läpäisemätön, lukuunottamatta hengittävä ulkokuori. Kertakäyttöisten vaippojen hankkija syytää rahansa suoraan roskikseen. Perusperiaate kestovaipassa onkin imukykyisen materiaalin kuten myös kosteussuojakankaan yhdistäminen. Kaikki vaippamateriaalit eivät pakosti kestä yli 40°C pesua. Kestovaipat voivat nopeuttaa lapsen kuivaksi oppimista kuten myös hädän tunnistamista, ainakin jos ei käytetä kuivapintaista vaippaa. Jos kaveritai tuttavapiiristäsi löytyy kestovaippailijoita, kannattaa kysyä heidän kokemuksiaan kestovaipoista.

Jos pelkäät, jotta lapselle tulee kylmä, sikäli pue päälle löysät trikoohousut vailla vaippaa. Vai pari-kolmekymmentä kestovaippaa. Pesuaineen tulisi pitää sisällään alle 5 % saippuaa. Vaippojen pehmentämiseksi voi käyttää pientä määrää etikkaa huuhteluaineen sijasta. Myös samat vaipat voi käyttää toinenkin lapsi, tällöin kustannuksiksi jää vaan pyykkäyskulut. Pesuaineen käy sisältää mahdollisimman hieman saippuaa (enintään 5 %). Yksinkertaiset, rakenteeltaan kertakäyttövaippojen tyyliset kestovaipat joten sikäli sanotut all-in-one-vaipat vastaavalle ajalle maksavat edullisimmillaan noin 785 €. Pesukoneen käyttöikä voi vähentyä huomattavasti käytettäessä zeoliittia sisältäviä pesuaineita.

Kestovaipat on kärsineet pitkään huonosta imagostaan, johon liittyy uskomus siitä, että näiden kanssa voi seistä päivittäin vauvan kakka sormien välissä kylpyhuoneessa poimien omista vaatteistaan viimeisiä ripulin jyviä, mitkä ovat jääneet pesukoneen pohjalle. Kertakäyttövaipat ovatkin kotitalouksien isoin yksittäinen jäte. Mikäli haluat jelppii vaipan pesua ja helliä vauvan ihoa, enemmän pakettiin hoitoliina. Kestovaippojen lämpötila on luonnollinen. Uuden vaipan ja imujen imuteho paranee pesukertojen myötä, usein 5-10 pesukerran jälkeen ainakin imut pääsevät täyteen tehoonsa. Kertakäyttövaippojen käyttämisestä ei kannata sittenkään potea huonoa omaatuntoa lyhemmilläkään reissuilla. Saat koota paketin erilaisista osista makumieltymysten mukaisesti. Erilliset osat kuivuvat nopeasti. Kestovaippoja kaupataan laajalti monissa nettikaupoissa kuten myös rajoitetummin muutamissa lastentarvikeliikkeissä. Jos olet käsityöhenkinen tai sellaisia ovatkin lähipiirissä, vaippoja ja villiksiä onkin iisi tehdä itsekin. Heitä hoitoliina roskikseen, älä vessanpönttöön.

Aluksi kannattaa miettiä mitä kriteereitä vaipaltaan kaipaa. Älä sittenkään kuvittele, jotta yksiosaiseen aio-vaippaan verrattuna vaikka sisävaippa-kuorivaippa-yhdistelmä ois jollain tavalla tolkuttoman monimutkainen. Geeliä saattaakin tihkua vaipan läpi lapsen iholle, mikäli vaihtoväli pitkittyy. Vauvaa odottavilla on huomattavasti juttuja järjestettävänä kuten myös tarvikkeita hankittavana. Monen päivän matkoilla pesumahdollisuuksien puuttuessa kertakäyttövaipat on monesti parempi vaihtoehto. Huom! Vaippakuoria ei tarvita yhtä paljon kuten sisävaippoja, että ne kuivuvat nopeasti, eivätkä niitä tarvitse joka käytön päästä edes pestä.

Poikavauvalle voit pukea esimerkiksi puuvillaiset pikkukalsarit, sikäli säästyt suuremmilta vahingoilta. Vaikkapa riisipaperin sekä parin kangasliinan käyttäminen kuivaliinoina maksaa kahdessa vuodessa yhteensä noin 60 €. Tän päivän kestovaipat eivät ole pelkästään käytännöllisiä, vain myös tyylikkäitä! Upeissa väreissä ja kauniissa kuosissa käy valinnan vaikeus. Vaippahousuissa pesulämpötila voi olla alempi. Käytetyt vaipat sekä vaippakuoret saat pestä yleensä muun pyykin joukossa tai pestä koneellisen vaippapyykkiä kerran päivässä vai mikä toinen päivä. Edullinen ratkaisu ovat kierrättää vanhat flanellipaidat ja pyyhkeet vaipassa. Tilanteesta riippuen voit tarvita myös lisäimua elikkä boosteria. Käytetyt vaipat vaihtavat omistajaansa melkein aina nettikirpputoreilla, mutta lisäksi tavallisilla kirpputoreilla kuten myös Kestovaippayhdistyksen järjestämillä vaippahulinoilla voi tehdä edullisia löytöjä. Kestovaippojen lämpötila on luonnollinen.