Tupakan lopettaminen ja oireet

Tupakointi vaurioittaa melkein jokaista elimistön elintä. Yli 15-25 syöpäkäärylettä päivittäin polttavien naisten hedelmällisyyden on todettu laskevan puoleen tupakoimattomiin verrattuna. Joka toinen röökaaja kuolee savukkeiden aiheuttamiin sairauksiin. Yhtään ei tee enään edes aivot kessua. Tupakointi heikentää myös vasta hieman aikaa polttaneen hapenottokykyä sekä aiheuttaa hengityselinsairauksia.

Taru Kinnusen tutkimusryhmä varmentaa parhaillaan liikunnan mahdollista roolia tupakoinnin pysyvässä lopettamisessa. Tämä on muuten päässyt sähkötupakalla eroon normaalista röökaamisesta ainakin toistaiseksi. Lähes kolmasosa päivittäin kotimaassa tupakoivista yrittää lopettaa tupakoinnin jonka vuosi. Tupakointitavalle onkin syntynyt omakohtaisia merkityksiä arjen tilanteissa. Lapsettomuudesta kärsivälle miehelle tupakoinnin lopettaminen onkin perushoitoa.

Se kuuluu sikäli arkeen kuin juhlaan. Todennäköisuus sairastua valtimotauteihin laskee parissa kolmessa vuodessa tupakoimattomien tasolle. Nuoret tupakoijat saavat paljon lisää yskää ja hengitystie- sekä keuhkosairauksia kuin tupakoimattomat. Tupakoinnin lopettamisesta onkin paljon apua ja määrä hyödyistä näkyy melkeinpä samantien, mutta hiili-monoksidi onkin hävinnyt elimistöstä vuorokauden jälkeen sekä nikotiini kahden vuorokauden jälkeen tu-pakoinnin lopettamisesta.

Eka viikko käsitettiin olevan pahin. Hengityselimistön toiminta tehostuu 1-3 kuukauden sisällä: verenkierto elpyy ja hapenottokyky paranee. Tietenkin saattaa kysyä, niin että onko tämä oikeasti lopettamista, jos pitää lopettamaan moneen otteeseen. Nikotiinia sisältävän sähkötupakan tilaamiseen tarvitset lääkereseptin. Tupakointi sekä nuuska vaikuttavat koko elimistöön: he aiheuttavat useita sairauksia, vaikeuttavat monien sairauksien hoitoa ja hidastavat paranemista sekä toipumista.

Nikotiinin vaikutus autonomiseen hermostoon aiheuttaa sen, jotta veren virtaus pienenee siittimen paisuvaiskudokseen. Jos osoittaa siltä, niin että omat voimat eivät riitä, kandee etsiä ammattilaisen hyötyä. Miten lähestyä elämää ilman tupakkaa? Tupakointia ajatellaan ongelmitta fyysisenä riippuvuutena, vain samalla sen takia liittyy psyykkisiä sekä sosiaalisia tarpeita.

Ota neljä pähkinää kuorineen kunkin savukkeiden tilalta minkä polttaisit. Jos lopetat tupakoinnin 30-vuotiaana, elinaikasi pitenee keskimäärin kymmenen vuotta. Tupakoinnin lopettaminen  on usein vaikeaa, ja vain harva pykee mutta lopullisesti ainoastaan lopettamalla kertaheitolla vailla tukea ja valmistautumista. Simonen kirjoittaa, niin että aikaisemmin kerrasta poikki-lopettamista pidettiin hyvänä ratkaisuna.

Comments are closed.