Hedman Partners

Toivottavasti yhdessäkään perheessä ei tarvinnut jouluna pilttien pettyä, kun uuteen pleikkariin säästetyt sataset menivätkin trollien joulukassaan. Jos sait Hedman Partners lakifirmalta kirjeen, toivottavasti et ainakaan maksanut. Mikäli et ole jakanut mitään kirjeessä väitettyä materiaalia bittorrentilla taikka muilla tavoin, olet periaatteessa suojassa oikeustoimilta. Tämä on mafiameininkiä ja äärimmäisen päivänselvä rahanansaintakeino lakitoimistoille.

Hedman Partners tietää kuka olet koska kiristysfirma on hakenut markkinaoikeudelta määräykset, minkä perusteella teleoperaattoreiden on luovutettava teleliittymien omistajien tiedot. Kyseessä on kansainvälinen liiketoiminta, jossa ulkomaalainen vertaisverkkotodisteiden keräämiseen erikoistunut firma toimittaa oikeudenomistajille tietoja vertaisverkkolataamisesta. Kyseisten tietojen arvo oikeudellisina todisteina onkin siis reippaan hatara. TTVK:n Jaana Pihkalan mukaisesti operaattori käyttää manuaalista työtä tietoja luovuttaessaan. Sen viatonta perhettä uhkailtiin -uutisen valossa ei tuo ei voi kovin tarkkaa olla. Satunnaisiin vertaisverkkolataajien IP-osoitteiden haltijoihin siis otetaan yhteyttä ja pyydetään maksamaan suojelumaksu.

Tekijänoikeuslain muuttamiseen johtaneessa hallituksen esityksessä (HE 28/2004 vp) ei ehdotettu erillistä tietojen luovuttamista koskevaa säännöstä, vain tekijänoikeuslain 60 a § lisättiin lakivaliokunnan aloitteesta lakiin erillisen sääntelyn tarpeen tultua esiin lainsäädäntöprosessin kuluessa. Säännöstä ei kuitenkaan tuossa yhteydessä tarkasteltu uudelleen eikä säännökseen ole tehty muutoksia.

Lakia ei saa tulkita ankarasti siten, että liittymän omistaja olisi vastuussa toisen käyttäjän tekemistä oikeudenloukkauksista. Huomaa myös, koska tietokoneesi IP-osoite saattaa olla lähiverkon IP-osoite, jakaja pystyy siis olemaan perheenjäsen, talossa vieraillut henkilö taikka langatonta verkkoa käyttänyt naapuri. Joskus aiemmin on väitetty, että ei verkosta voi ladata mitään ”vahingossa” esimerkiksi väärää linkkiä klikkaamalla, mutta kyllä sekin on periaatteessa mahdollista. Joku Murolla kirjoittanut oli soittanut Hedmanille. Sieltä kyseltiin toisen muassa nettiyhteyden yksityiskohtia, ja joitakin langattomaan verkkoon liittyviä tietoja, muun muassa SSID-tunnusta. Mitäänhän heille ei kannata tunnustaa, koska silloin ei varmaan pääse ikinä kiristyksestä eroon.

– ”Sanotaan niin, että keskimäärin kirjeitä lähtee sata per viikko ja määrä on kasvamaan päin.” Hedmanin Joni Hatanmaa toteaa Hesarin jutussa.

Siispä jos Hedman Partners lähettää viikoittain sata kirjettä, missä korvaukseksi vaaditaan minimisummaa, liikkuu kirjeiden ympärillä viikkotasolla 60 000 euron bisnes. Vaatimukset ovat usein tuota minimisummaa isompia. Jospa oikeudenomistajia onkin ollut monia sekä ladattuja teoksia paljon, oikeudenhaltijoiden vaatima korvaussumma voi olla 2500-3000 euroa. Hedman Partners vaatii vireillä olevissa oikeusjutuissa 1500-10 000 euron korvauksia. Markkinaoikeuden päätöksistä voikin sitten valittaa Korkeimpaan hallinto- oikeuteen, niin oikeudenkäyntikulut vielä kasvavat hirveiksi.

Yleensä Hedman vaatii kirjeissään maksamaan 600 euroa. Mikäli rahat eivät ole tilillä määräaikaan mennessä, asiaa voidaan käsitellä oikeudessa. Tämäkin toimenpide on etenkin väliaikaisesti ollut aika harvakseltaan käytetty ja tätä on tähän saakka pidetty enimmäkseen pelotteena sekä propaganda-aseena. Nyt oikeuteen vietiin kolme tapausta, joista kaksi on sovittu hiljaiseksi. Jos tämän viimeisen ratkaisu onkin trolliporukkaa suosiva, saa olla, että maksamisen mielekkyyttä pitää alkaa harkitsemaan uudestaan. Moni on jättänyt maksamatta kirjeen vaatimukset. Tekijänoikeusrikkomuksista syytettyjä monesti puolustaneen Turre Legalin Digitoday-sivulla haastateltu lakimies Herkko Hietanen on seurannut huomautuskirjeistä käytyä verkkokeskustelua huolestuneena.

– Nettikeskusteluissa pidetään kiinnijäämisen riskiä pienenä tai ajatellaan, ettei tuomioistuin tuomitse. Se on kyllä vaarallista, luulen, että jollekin käy vielä huonosti, Hietanen sanoo.

Tätä nyt sitten mielenkiinnolla odotellaan…

 

Hedman Partners

Hedman Partners