Sähköpyörä

Sähköpyörän kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia. Se tarkoittaa, jotta 0-asteisessa säässä akun tehon alenema ovatkin 10 % ja 10 asteen pakkasessa 15 %. Halpa hinta kostautuu matkanteossa, sillä akut eivät normisti riitä yli 30 kilometrin matkoille ja korjauskuluja on nimittäin isompi määrä. Pyörätiet ovatkin täällä Jyväskylässä pahimmillaan melkoista perunapeltoa laiskan aurauksen tähden. Samasta moottorista saisi irti myös 500 watin tehon, lukuunottamatta sillä ois kysymyksessä S-Pedelec, jolla ei oo sallittua ajaa yleisillä teillä. Kaksi kokeilijaa innostui testijakson kuluttua hankkimaan sähköavusteisuuden omaan polkupyöräänsä.

Sähköpyörä

Sähköpyörä

Matka jatkuu melkein aina polkien, kunnes akku saadaan ladattua. Ollaan päässeet markkinoille ikään kuin hiipimällä selän takaa, sen kummemmin itsestämme melua pitämättä. Takaveto keventää ylämäkien polkemista ja tekee ajotuntumasta helpommin ennakoitavan, jotta kaikki vanhanaikaiset polkupyörät ovatkin takavetoisia. Akussa kuten myös moottorissa onkin aina sama jännite. Sikäli mikäli sähköpyörän hankkimisen taustalla on nimittäin vähänkään se, että kivalla sähköpyörällä käy pyöräiltyä enemmän kuten myös vähennettyä ehkä auton käyttöä, niin se on nimenomaan tähän kiva.

Gentin kaupunki Belgiassa käytti 0,3 miljoonaa euroa subventoidakseen sähköpyörien ostajia. Muunnossarjat ovat selkeä asentaa mihin tahansa pyörään. Tällä hetkellä sähköpyöriä myydään kotimaassa oikeastaan vähän, osuus on vaan prosentti polkupyörämyynnistä. Sähköpolkupyöräily on nimittäin kasvanut merkittäväksi ilmiöksi eri puolilla maailmaa. Pyörien akut ovat kehittyneet viime vuosina, siinä esim Helkaman uusien mallien akut kestävät peräti 70 -80 kilometrin ajomatkoja yhdellä latauksella. Etumoottori pystyy tuntua ajajasta oudolta, jotta tavallisissa pyörissä on nimittäin totuttu takavetoon. Vahvimmalla avustustasolla sähkömoottori 2,5-kertaistaa poljinvoiman.

Työkalut tulivat pyörän mukana. Sähköpyöriä on myöskin moottorilla varustetut nojapyörät sekä tandemit. Miltä kuulostaisi kevyt työmatkapyöräily puku päällä ja salkku tarakalla, suihkunraikkaana toimistolle vailla autoruuhkassa jonottelua tai julkisissa kulkuneuvoissa tungeksimista? Hyvällä sähköavusteisella polkupyörällä pystyy ajaa yhdellä akun latauksella 60–120 kilometriä, ja moottorin voi kytkeä päälle vai pois mielensä mukaisesti jos ylämäki yllättää tai tuuli kääntyy vastaiseksi.

Yhdellä akun latauskerralla pysty toisen muassa rengaspaineesta, ajajan ja lastin painosta, matkareitistä, ajotavasta, vailla lämpötilasta tai akkutyypistä riippuen ajaa noin 20-180 kilometriä. Maksimaalinen polkemisteho kasvoi 12 prosenttia, mikä ovatkin iisi osoitus kestävyyskunnon parantumisesta. Yhdellä latauksella saatta sähköpyörällä päästä jopa yli 50 kilometriä, riippuen tietysti sähköpyörämallista sekä tekniikasta. Britanniassa kaupataan normaalisti kolmitoimisia pyöriä, joilla on polkuvoimalla ja sähköavusteisesti liikkumisen myös mahdollista ajaa myös pelkällä moottorilla.

Sähköavusteinen pyörä toiselta nimeltänsä sähköpolkupyörä on valmis sähköisen liikenteen innovaatio, minkä käyttö onkin monissa Euroopan maissa lisääntynyt vauhdilla. Kansainvälisissä tutkimuksissa onkin myös huomattu sähköavusteisen pyöräilyn terveyttä ja peruskuntoa ylläpitävä sekä vahvistava vaikutus. Kynnys lähteä sähköpyörällä onkin merkittävästi matalampi, kun tietää, ettei tartte kävästä suihkuun enää työpaikalla. Kaksi sähköpyörää kiersi kesän ajan kokeilijalta toiselle. EU:ssa hyväksyttiin vuonna 2003 direktiivi kaksija kolmipyöräisten moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä. Silloin kun voltit ja ampeeritunnit kerrotaan keskenään, saadaan wattitunteja. Pyöräkaupan myynti on tällä hetkellä useita satoja kappaleita viime vuotta edellä.

Sähköpyörien suosio kasvaa. Välittömästi käy mieleen, jotta lapselliselle tarpeellinen varuste pyörän kanssa olisivat lasten kuljettamiseen tarkoitettu peräkärry. Sähköavusteisen pyöräilyn yleistymisellä ois todennäköisesti monia suotuisia vaikutuksia. Ampeeritunti (Ah) tarkoittaa sähkövirran kuljettamaa sähkövarausta tunnissa. Takarengas multa hajosikin kuluvan syksynä noin 1400km ajon kuluttua siinä meni yhdellä kertaa sekä sisäettä ulkorengas rikki. Täydellisen sähköpyörästä saisi minusta niin, että siinä ois ensinnäkin lain sallima 250W moottori 200W moottorin sijaan, sekä paitsi että vaihteita saisi myös olla lisää kuin kolme.

Jekun saattaisin hommata asuntoautoon vai matkaveneeseen, jos omistaisin sellaiset. Ostajaryhmästä 35-vuotiaat sekä tätä vanhemmat on hyvinkin löytäneet sähköpyörän. Siinä tapauksessa sähköpyörällä ei jälkeen ilmoitetun kantaman mukaista matkaa. Pari kertaa vuoden kuluessa piti tuoda sähköpyörä sisälle sulamaan koska sai vaihdettua takaisin kakkoselle. Sähköpyöräily ovatkin yleistymässä Suomessakin, mutta myytävistä polkupyöristä sähköpyöriä on vasta eräs prosentti. Painojakaumaan vaikuttaa huomattavasti isompi määrä akku, mikä ehkä olisivat paras sijoittaa runkokolmion sisälle. Väärin mitoitetussa osasarjassa esim moottorin ohjainkontrolleri ei hyödynnä moottorin maksimi vääntöä, akku ei anna riittävästi virtaa moottorille, tai moottorin heikko hyötysuhde kuluttaa akun tyhjäksi jo lyhyenkin lenkin jälkeen.

Pyöräilijän osalle tosiaan tipu valtaosa painosta. Yhteenvetona en oo kokenut suureksi ongelmaksi aiheuta manuaalista tehonsäätöä liukkauden tähden. Meillä sähköpyörien akun isoin sallittu jännite ovat 48 V. Näyttö onkin joko LCDtai LED-tyyppinen. Ajomatkan aikana minulla olivat muutaman kerran tällainen tunne, että lennän ohjaustangon yli. Ajamme yli kahden kilometrin matkoista puolet henkilöautolla ja juuri sitä hiukan surullista lukua voidaan muuttaa sähköpyöräilyllä. Sähköavusteisella pyörällä pääsee töihin ekologisesti sekä isosti ilman, koska tulee valtava hiki. Kiireiselle moottoriavusteinen menopeli on aamujen pelastus, mutta sen kautta pysty vaikkapa 7 kilometrin matkalla säästää 10–20 minuuttia aikaa.

Trendi ovat kuitenkin kasvava. Akun ja sähkömoottorin osuus painosta voikin olla 5 kg. Sähköavusteiset pyörät ovat Keski-Euroopassa suosittuja työmatkaliikenteessä, silti kotimaassa ne onkin totuttu yhdistämään vanhusten pyöräilyn edistämiseen. Sähköpyörissä onkin enimmäkseen 24 taikka 36 voltin patteri sekä moottori. Moottori, varustetaso ja laatu vaikuttavat sähköpyörän hintaan, joten on tärkeää valita omiin yksilöllisiin tarpeisiin sopiva malli. Moottori kytkeytyy päälle vain polkiessa, joten pyöräily vaatii joka kerta myös lihastyötä. Rasitus vastaa kävelyä, toisaalta matka taittuu. Kuhmalahtelainen Helvi Olkkola onkin tyytyväinen sähköpolkupyörän kokeilujaksoonsa.

Useimpien sähköpyörien akut perustuvat nyt litiomionitekniikkaan, minkä etuja on akun helppo lataaminen ja käyttö sekä varauksen vähäinen itsekseen purkautuminen. Suurimmat pyörien tuontimaat Suomeen ovatkin Indonesia, Turkki kuten myös Taiwan. Etuna ovat se, että moottorin irrottaminen sekä huoltaminen on erittäin helppoa. Porukan ajoneuvolain mukaan polkupyöräksi katsotaan myöskin sellainen enintään 250 W:n tehoisella sähkömoottorilla varustettu ajoneuvo, jonka moottori toimii vaan poljettaessa sekä kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa. Vastaavasti kiinalaiset halpisakut kestävät ainoastaan noin 2030 kilometriä, eli tässäkin asiassa kandee satsata laatuun. Sikäli mikäli sähköpyörää huoltaa samoin kuin tavallistakin pyörää, elinkaari ovatkin sama kuin peinteisen pyörän. Siinä jota tekivät kauppiaat? Kauppasivat sähköpyöriä invapyöriksi vanhuksille sekä väsyneille, joita eivät pitäneet kelvollisina kunnon pyöräilyyn.